
Veelgestelde vragen
FAQ ballonvaart: van kledingadvies tot landingsplek
Sta je op het punt om je eerste ballonvaart in Vlaanderen te boeken of heb je nog vragen voor je de lucht in gaat? Geen zorgen – hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over luchtballonnen, veiligheid, kledij, opstijgplekken, en meer.
Of je nu al geboekt hebt of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe een ballonvlucht in Vlaanderen precies verloopt: deze FAQ helpt je op weg. We delen graag onze ervaring van meer dan 20 jaar ballonvaren, zodat jij met een gerust hart kan genieten van een onvergetelijk avontuur in de lucht.
Alles wat je wil weten over ballonvaren in Vlaanderen
Bij regenweer kan de ballonvaart niet doorgaan. Neerslag maakt de luchtballon niet alleen zwaarder, maar beperkt ook het zicht. Voor jouw veiligheid en comfort verplaatsen we de ballonvlucht dan graag naar een nieuwe datum. We nemen hierover tijdig contact met je op.
Reken voor het volledige avontuur – inclusief voorbereiding, vlucht en gezellige drink op het landingsterrein – op een totaalbeleving van 3 à 4 uur. We streven steeds naar een ballonvlucht van minstens een uur. De effectieve tijd in de lucht kan licht variëren, afhankelijk van de weersomstandigheden en veiligheid, die altijd op de eerste plaats komt.
Afhankelijk van de windsnelheid leggen we tijdens de vlucht een afstand af van 10 tot 30 km. De windsnelheid aan de grond en op grotere hoogte bepaalt immers de richting én het tempo. Je zweeft als het ware mee op het ritme van de natuur.
Onze luchtballonnen bieden plaats aan 4 tot 6 passagiers per vaart, naast de ervaren piloot. Zo geniet je van een persoonlijke en gezellige ervaring in de lucht. Wenst u met meer dan 6 personen mee te varen? Contacteer ons dan voor meer informatie.
Ballonvaren is een van de veiligste vormen van luchtvaart. Dankzij onze jarenlange ervaring, nauwkeurige veiligheidscontroles vóór elke vlucht en jaarlijks onderhoud van onze luchtballonnen, is een veilige ballonvaart gegarandeerd. In meer dan 20 jaar hebben we geen enkel incident gekend.
We beschikken over enkele vaste opstijgplaatsen verspreid over Vlaanderen: West-Vlaanderen, Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Limburg. Bij een groep van minimum 4 personen kunnen we in overleg ook een ballonvaart organiseren in jouw eigen regio. Voor opstijgplaatsen buiten onze standaardregio (Gent - Antwerpen - Dendermonde) kan een beperkte transportkost gelden.
We weten exact waar we opstijgen, maar niet waar we landen – dat is het magische aan ballonvaren! De wind voert ons mee, en we landen meestal in een open weide of op een landweg bij weinig wind. Onze piloot kiest altijd een veilige en toegankelijke plek.
Kinderen zijn welkom vanaf 5 jaar, op voorwaarde dat ze zelfstandig kunnen rechtstaan en zich goed kunnen vasthouden tijdens de landing. We raden aan dat jonge kinderen begeleid worden door een volwassene.
Kleed je zoals je zou doen voor een stevige wandeling. Stevige schoenen zijn aangeraden, want we landen vaak op weides of zanderige ondergrond. De temperatuur is boven in de lucht zeker niet kouder dan op de grond. Neem bij avondvaarten een extra trui of jas mee: na zonsondergang koelt het snel af, vooral tijdens het toastmoment na de landing.
Ballonvaarten kunnen het hele jaar door, zolang het weer het toelaat. Het ballonvaartseizoen loopt voornamelijk van april tot en met november, maar ook in de herfst en winter zijn unieke vluchten mogelijk. Denk aan een tocht boven een bevroren of met sneeuw bedekt landschap, of een vlucht boven de prachtige herfstkleuren van oktober of november. Elk seizoen heeft zijn charme!
We vliegen in de zomer enkel ’s ochtends bij zonsopgang of ’s avonds twee uur voor zonsondergang. Overdag ontstaat er namelijk thermiek, opstijgende warme luchtlagen veroorzaakt door de zon, en dat zorgt voor onstabiele omstandigheden die niet geschikt zijn voor ballonvaarten. Deze thermiek begint ’s ochtends zo’n 3u na zonsopkomst en valt weer weg bij zonsondergang. Daarom zie je luchtballonnen in de zomer meestal alleen in de vroege ochtend of avond. In de winter kunnen ballonvaarten wel overdag plaatsvinden.
Nee, de temperatuur in de luchtballon is vergelijkbaar met die op de grond. Dankzij de warmte van de branders voelt het zelfs vaak iets aangenamer aan. In de zomer is een T-shirt of lichte trui meestal voldoende.
Een luchtballon werkt op warme lucht. Op de grond wordt de ballon eerst gevuld met koude lucht via een krachtige ventilator. Daarna verhitten we deze lucht met branders tot ongeveer 100°C, waardoor de ballon opstijgt. Door de temperatuur te regelen, kunnen we stijgen of dalen. Omdat warme lucht lichter is dan koude lucht stijgt de luchtballon op volgens de wet van Archimedes. Ballonvaren is dus een mooie combinatie van natuurkunde, vakkennis en ervaring.
In België mag een luchtballon tot maximaal 1.400 meter hoog varen. Gemiddeld zweven we op een hoogte van 300 à 500 meter omdat we ook rekening houden met ander luchtverkeer en de nabijheid van luchthavens.
Goed om te weten: je hebt geen hoogtevrees tijdens een ballonvaart. Dat komt doordat je geen direct contact met de grond hebt, wat juist de trigger is bij hoogtevrees. Wist je dat veel ballonvaarders zelf hoogtevrees hebben? In de mand van een luchtballon ervaren zij hier totaal geen last van.
Onze tarieven en formules vind je op de pagina prijzen en formules. Elke ballonvlucht omvat:
-
Verwelkoming en briefing
-
Ballonvaart van ±1 uur
-
Verzekering voor elke passagier
-
Toastmoment met bubbels en drankjes na de landing
Een totale ervaring van 3 à 4 uur, met herinneringen die je nog lang zal koesteren.
-
Heb je specifieke noden? Laat het ons weten. We werken hiervoor samen met een collega ballonvaarder die beschikt over een speciaal voor rolstoelen uitgeruste mand.